Süper Doğal Katil Hücreleri


Doğal öldürücü (NK) hücreler, T ve B hücreleri ile aynı ailede bulunan lenfositlerdir ve doğuştan gelen bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Vücutta dolaşırlar ve yabancı hücrelerin veya istilacıların, en önemlisi virüslerin ve erken kanser belirtilerinin varlığına ilk yanıt verenlerden biridir.Bu nedenle, antikanser tedavilerinin temeli olarak büyük umut vaat ediyorlar, malign hücreleri tanımlayıp hedefleyebiliyorlar.Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, embriyonik benzeri pluripotent bir duruma yeniden programlanan ve daha sonra NK hücresi haline getirilen deri veya kan hücrelerinden türetilen uyarılmış pluripotent kök hücrelerden (IPSC'ler) NK hücreleri oluşturdular. Bu strateji, hücreleri hastaya özgü bir temelde izole etmek yerine standart bir hücre popülasyonu üretir.

Araştırmalar kök hücre türevi NK hücrelerinde CISH adlı bir geni sildi. CISH geni, sitokin sinyalini baskılayan bir proteinin ekspresyonunu düzenler. Sitokinler, makrofajlar, lenfositler ve fibroblastlar gibi diğer bağışıklık sistemi hücrelerini enfeksiyon, enflamasyon ve travma bölgelerine işaret eden moleküllerdir.NK hücrelerinde CISH'in silinmesi, NK hücreleri IL15 gibi sitokinler tarafından uyarıldığında normal olarak aktive edilen veya ifade edilen dahili bir 'kontrol noktasını' ortadan kaldırdı. Böylece CISH ile silinen iPSC'den türetilmiş NK hücrelerinin, insan lösemi hücrelerini barındıran fareleri etkili bir şekilde iyileştirebildiğini, değiştirilmemiş NK hücreleri ile tedavi edilen farelerin lösemiden öldüğünü bulundu. 

Bu hücreler bireysel hastalarla eşleştirilmesi gerekmeyen allojenik hücreler olarak kullanılabildiğinden, yüzlerce veya binlerce tedaviye uygun şekilde modifiye edilmiş iPSC'den türetilen NK hücreleri hattı oluşturabilir ve 'kullanıma hazır' bir tedavi sağlar.

Kaynak:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200611151412.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLORASAN IN SITU HYBRİDİZASYON(FISH) METODU

Rastgele Arttırılmış Polimorfik DNA