Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Tanıtımı

Biruni Üniversitesi bünyesindeki Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi içerisinde olan Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü sürekli gelişen çok kapsamlı ve interdisipliner bir bölümdür. Okulumuzda bulunan bu bölüm gerek eğitmenleri ile gerek de laboratuvarlarıyla bu bölümde ilerlemek isteyen bilim insan adaylarına güzel imkanlar sunar.
Moleküler biyoloji ve genetiği kısaca tanımlamak gerekirse: Moleküler biyoloji, canlılığı oluşturan biyolojik ve kimyasal olayların moleküler seviyede incelenmesi; Genetik ise bu olayların kalıtımsal açıdan değerlendirilmesidir. Bu tanımdan yola çıkarak MBG canlılardaki yaşamı oluşturan moleküllerin yapı, işlev, birbirleriyle olan etkileşimlerini inceleyen Biyokimya​, Canlılığın temel yapı taşı olan hücreleri inceleyen ​hücre biyolojisi (sitoloji)​, ve bu molekül ve etkileşimlerin nükleik asitler aracılığıyla ebeveynlerden yeni nesillere aktarılmasını inceleyen ​kalıtım (veya genetik)​ bilimlerinin bir karışımıdır. MBG biyoloji, kimya, fizik disiplinlerinin bir kombinasyonu olmasıyla da interdisipliner bir özellik kazanmaktadır.
Bu programı seçmeyi düşünen öğrenciler bilim ve teknolojiyi yakından takip eden, araştırmayı, düşünmeyi, sorgulamayı, fikir üretmeyi seven azimli, hırslı ve çalışkan kişiler olmalıdır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden mezun olanlar iş imkanı olarak akademik kariyerlerine devam etmeyi seçebilir ya da ilaç şirketlerinde klinik çalışmalarında, biyoteknolojik ilaç sektöründe, biyoteknoloji firmalarında, genetik laboratuvarlarında​,​ kök hücre​ ​ve tüp bebek merkezleri gibi kurumlarda, adli genetik kurumlarında da çalışabilirler. Akademik hayatına devam ederken yine bu çeşitli alanlarda kendi şirketlerini kurup önemli çalışmalara imza atan bilim insanları da mevcuttur. Örnek olarak bölüm süresince halihazırda verilmekte olan yazılım derslerine ilgi duyan bir MBG öğrencisi bu alandaki çalışmalarını ilerletip biyoinformatik alanına yönelebilir. Aynı şekilde yine program süresince verilen embriyoloji derslerine ilgi duyan başka bir öğrenci de bu alanlarda kendisini geliştirip tüp bebek ve kök hücre alanlanlarına yönelebilir.
Programın eğitim dili İngilizce olduğu için öğrenciler hazırlık geçme sınavının ardından bir sene hazırlık okuyabilirler ya da yeterli bir puan alırlarsa hazırlığı atlayarak direkt olarak bölüme başlayabilirler. Bu bölümde okuyan öğrenciler ilk senelerinde biyoloji, fizik, kimya, matematik gibi havuz derslerinin yanında bilgisayar programlama dersi de almaktadır. Diğer dönemlerde ise biyokimya, hücre biyolojisi, anatomi, biyoistatistik, genetik, biyoinformatik, embriyoloji, mikrobiyoloji, rekombinant DNA teknolojileri, moleküler genetik, biyomalzeme vb. gibi bölüm dersleri ve seçmeli dersler almaktadırlar. Bu çeşitli ders programları öğrencilerin ilgi alanlarını seçme ve kariyerlerini bu alanlarda devam ettirme konusunda onlara yardımcı olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLORASAN IN SITU HYBRİDİZASYON(FISH) METODU

Rastgele Arttırılmış Polimorfik DNA

Süper Doğal Katil Hücreleri