Yüz Paraidolia

 


Araştırmacılar, UNSW meslektaşı Profesör Colin Clifford ile yapılan çalışmada, beyinlerde bir kişi diğerine baktığında önemli sosyal bilgileri çıkaran aynı mekanizmaların, yüz pareidolia yaşadığımızda da harekete geçip geçmediğini test ettiler. Bunu, kişinin algısının son zamanlarda görülenlerden etkilendiği bir tür görsel yanılsama olan "duyusal adaptasyon" olarak bilinen süreci kullanarak test ettiler.Palmer, "Örneğin, solunuza bakan yüzlerin resimleri tekrar tekrar gösterilirse, algınız zamanla değişecek ve böylece yüzler gerçekte olduğundan daha doğru görünüyor" diyor."Bunun beyindeki bir tür alışma sürecini yansıttığına dair kanıtlar var, burada bakış yönünü tespit etmeye dahil olan hücreler, belirli bir bakış yönüne sahip yüzlere tekrar tekrar maruz kaldığımızda hassasiyetlerini değiştiriyorlar. "Örneğin, sola bakan yüzlere defalarca maruz kalan insanlar, onlara doğrudan bakan bir yüzle sunulduğunda, diğerinin gözlerinin bir şekilde sağa baktığını söylerdi. Dr. Palmer, bu fenomenin geçmiş çalışmalarda da not edildiğini söylüyor."Belirli bir dikkat yönünü ileten pareidolia yüzlerine tekrar tekrar maruz kalmanın (örneğin, 'sola doğru bakıyor' gibi görünen nesneler) insan yüzlerinin nereye baktığına ilişkin algıda bir değişikliğe neden olduğunu bulduk" diyor."Bu, pareidolia ile karşılaştığımızda ve insan yüzlerine baktığımızda aktif olan nöral mekanizmalardaki örtüşmenin kanıtıdır."Araştırmacılar, bunun anlamı şudur: Eğer bir pareidolia nesnesi size bakıyormuş gibi hissediyorsanız veya bir tür duygu aktarıyorsa, "bunun nedeni, nesnenin özelliklerinin beyninizde bunu okumak için tasarlanmış mekanizmaları harekete geçirmesi olabilir. insan yüzlerinden bir tür bilgi. "  "Bu yüzden yüz pareidolia'nın bir tür görsel yanılsama olduğunu düşünüyoruz. Nesnenin gerçekten bir zihni olmadığını biliyoruz, ancak yardım edemiyoruz, onu, içindeki mekanizmalar nedeniyle 'bakış yönü' gibi zihinsel özelliklere sahip olarak görüyoruz bunun sebebi temel yüz benzeri özelliklere sahip bir nesneyi algıladıklarında etkin hale gelen görsel sistemimiz. 



Evrimsel Avantaj


Palmer, pareidolia ile yüzleşmenin evrimimizin bir ürünü olduğunu düşünüyor ve araştırmaların bu olguyu maymunlar arasında gözlemlediğini ve beyin fonksiyonunun primatlardan miras alındığını öne sürdüğünü belirtti."Beynimiz sosyal etkileşimi kolaylaştırmak için gelişti ve bu, etrafımızdaki dünyayı görme şeklimizi şekillendiriyor. Yüzleri tespit etmede gerçekten iyi veya gerçekten verimli olmanın evrimsel bir avantajı var, sosyal olarak bizim için önemli. Ayrıca tespit etmede de önemlidir. Yani, yüzleri tespit etmede çok başarılı olacak şekilde evrimleştiyseniz, bu, bazen gerçekte orada olmayan yüzler gördüğünüzde yanlış pozitiflere yol açabilir. Bunu söylemenin başka bir yolu da, bir sisteme sahip olmanın daha iyi olmasıdır. Yeterince hassas olmayan bir yüze kıyasla, yüzleri algılamaya aşırı duyarlı. "Beynimizin yüzleri nasıl işlediğini doğrulamanın yanı sıra, çalışma yüz tanıma ile ilgili bilişsel bozuklukları anlamamız hakkında yeni sorular ortaya çıkarabilir.


"Yüzleri tanıyamama durumu olan yüz prosopagnozisi ve duygusal durumları gibi diğer insanların yüzlerinden gelen bilgileri okumadaki zorlukları içerebilen otizm spektrumu gibi durumları veya özellikleri göz önünde bulundurduğunuzda yüz algısını anlamak önemlidir." dedi Dr. Palmer."Ve bu tür araştırmaların uzun vadeli amacı, yüz algılamasında ve günlük sosyal işlevsellikte nasıl zorluklar ortaya çıkabileceğini anlamaktır."Daha sonra, araştırmacılar , başka bir kişinin yüzünden sosyal bilgileri 'okumaya' dahil olan belirli beyin mekanizmalarını ve bu mekanizmaların farklı insanlarda farklı şekilde işleyip işlemediğini daha ayrıntılı olarak araştırmayı planlıyorlar .


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLORASAN IN SITU HYBRİDİZASYON(FISH) METODU

Rastgele Arttırılmış Polimorfik DNA

Süper Doğal Katil Hücreleri